Over Gastouderopvang

> Het gastouderschap
> Opvangmarkt

(Gast)ouders vertellen

Gastouderbureau Maki staat achter, naast en voor de gastouder.

Anna Bos-Blokland

Gastouderbureau Maki is een zeer fijn bureau om mee samen te werken. Ze zijn zeer ondersteunend voor de vraagouders en voor de gastouders. Je kunt voor alle vragen of andere informatie altijd bij ze terecht.

Annes (B)engeltjes

Wat is gastouderopvang?

Gastouderopvang is kinderopvang door een persoon in zijn woning of bij u thuis. Deze persoon wordt een gastouder genoemd. Gastouderopvang is persoonlijk, kleinschalig en flexibel. De opvang is op uw wensen afgestemd. Gastouderopvang heeft veel voordelen. U vind hier alle voordelen op een rij.

  1. Gastouderopvang is kleinschaligheid
  2. Gastouderopvang is huiselijk
  3. Gastouderopvang door één vertrouwd persoon
  4. Gastouderopvang is flexibel
  5. Gastouderopvang is voordelig

De gastouder

Een gastouder is een professional in de kinderopvang. In veel gevallen is de gastouder iemand die naast uw kind nog een aantal kinderen opvangt. Een gastouder mag maximaal 6 kinderen uit verschillende leeftijdsgroepen* tegelijkertijd opvangen.

Met uw gastouder kunt u uw persoonlijke wensen omtrent de opvang van uw kind bespreken. Vaak is er voldoende ruimte voor de gastouder om hier invulling aan te geven.

* Een gastouder mag maximaal 6 kinderen tegelijkertijd opvangen, waarvan 5 kinderen onder de 4 jaar, 4 kinderen onder de 2 jaar en 2 kinderen onder de 1 jaar. Heeft een gastouder eigen kinderen onder de 10 jaar, dan worden deze ook meegeteld.

Kwaliteitseisen

Een gastouder kan niet zomaar opvang aanbieden. Het opvangen van kinderen is verantwoordelijk werk en daarom moeten de gastouder en de opvanglocatie aan strenge wettelijke kwaliteitseisen voldoen. De opvanglocatie moet veilig en gezond zijn en de gastouder dient in het bezit zijn van:

  • een relevant diploma
  • een geldig certificaat Eerste Hulp aan Baby’s en kinderen
  • een Verklaring Omtrent het Gedrag
  • een Verklaring Omtrent het Gedrag van eventuele volwassen huisgenoten
  • Registratie in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP) en registratie in het Personenregister.

Het gastouderbureau

Iedere gastouder moet geregistreerd staan bij een erkend gastouderbureau. Het gastouderbureau begeleidt de gastouder en de ouder tijdens de gastouderopvang en ziet er op toe dat de opvang veilig en verantwoord gebeurd. Betalingen van de ouder aan de gastouder verlopen via het gastouderbureau.