Hoe werkt gastouderopvang

Hoe werkt gastouderopvang

Ouders kiezen voor gastouderopvang vanwege de kleinschaligheid, het vertrouwde gezicht en de flexibiliteit. Het is belangrijk om als gastouder uw wensen af te stemmen met dat van de ouders. Voordat u gaat starten brengt u uw eigen wensen en mogelijkheden in kaart.

Er zijn veel mogelijkheden binnen de gastouderopvang. Allereerst zult u moeten bepalen wat voor opvang u wilt aanbieden. Belangrijk is daarbij uit te zoeken wat past bij uw eigen situatie. Wilt u bijvoorbeeld opvang bieden in uw eigen woning of opvang bij de ouders thuis? Welke dagen wilt of kunt werken? Uit welke leeftijdscategorie wilt u kinderen opvangen en hoeveel? Het is ook belangrijk om te bepalen wat u extra kunt bieden. Bied u opvang op een boerderij, eet u biologisch, bied u een geloofsovertuiging, bied u een bepaald ontwikkelingsprogramma, heeft u een grote speelzolder, een grote buitenruimte of bent u erg creatief? Het is belangrijk om te bedenken wat uw opvang speciaal maakt.

Wettelijke eisen gastouderopvang.

Als gastouder verricht u verantwoordelijk werk. U vangt immers andermans kinderen op. Daarom stelt de overheid verschillende eisen aan de gastouderopvang. Zo dient u over een diploma, een certificaat Eerste Hulp aan Baby’s en Kinderen te beschikken en zich in te schrijven in het personenregister kinderopvang. Bij kwaliteitseisen vind u alle eisen op en rij.

Als gastouder registreren

Als u aan alle eisen voldoet en u heeft een opvangwoning dan kunt u zich als gastouder aan laten melden bij de gemeente. Gastouderbureau Maki verzorgt deze aanmelding voor u. Voor deze aanmelding zijn uw diploma, uw EHBO certificaat Eerste hulp aan baby’s en kinderen, Uw verklaring omtrent gedrag, Verklaring omtrent gedrag van uw huisgenoten boven de 18 jaar, uw id-bewijs en een risico-inventarisatie van uw woning nodig. De GGD controleert deze documenten en plant met u een afspraak over het gastouderschap. Voldoet u aan alle voorwaarden dan krijgt u een Landelijk Register Kinderopvang(LRK) nummer. Dit nummer hebben ouders nodig om gebruik te kunnen maken van de kinderopvangtoeslag.

Opvangkinderen vinden

Als gastouder zoekt u natuurlijk één of meerdere opvangkinderen. Uw bemiddelingsmedewerker van gastouderbureau Maki zal u hierbij helpen. U kunt ook uw profiel plaatsen op onze website. Ouders die op zoek zijn naar een gastouder kunnen dan uw profiel bekijken en hierop reageren.

Administratie

Gastouderbureau Maki heeft een online urenregistratie programma. Dit houd in dat u uw opvanguren digitaal kunt invullen en naar de ouder ter goedkeuring kunt sturen. Wij verzorgen ook de facturering en uw uitbetaling.